Jobb Vardag

Måste det vara tidskrävande att skriva personligt brev?

Jag skulle hjälpa svärfar söka jobb i somras och tyckte det var svårt att skriva personligt brev.

ANNONS FÖR COWRITE.COM

Jag söker inte jobb jätteofta och därför skriver jag varken cv:n eller personliga brev till vardags. Men i somras ställdes jag ändå inför cv- och personligt brev-skapande när jag skulle hjälpa svärfar söka en ny tjänst. Vilken utmaning! Det blev jag med ens påmind om.

Ett misstag jag själv gjort genom åren är att jag klämt in allt vad jag kunnat i jobbsökardokumenten. Jag har inte riktigt förstått det här med överskådlighet, med målmedvetenhet.

skriva personliga brev
Bild: © Sandra Jönsson / Sandrajonsson.se
Ålder spelar ingen roll, ibland vill man bara göra något annat. Och man vill fortsätta växa inom saker man älskar att göra.

När jag hjälpte svärfar gjorde jag verkligen mitt bästa för att i stället hålla en tydlig linje, utan en massa pynt. Resultatet blev ett minimalistiskt men faktiskt snyggt cv, där de karriärmässiga milstolparna fick tala.

En sak jag kände wow inför är hur mycket kunskap och erfarenhet en människa samlar på sig i livet, oavsett karriärval. Jag har fått en ny respekt för hur varierande men likväl berikande yrkesliv kan vara.

På cv:n blir variationsrikedomen så himla tydlig, tänker jag. Och det är väl därför dokumenten är viktiga nycklar.

Svårare än vad man tror att få till ett bra personligt brev

Jag hade väntat mig att jag skulle köra fast på cv:t – men icke! Inte den här gången.

Det var det personliga brevet jag tyckte var svårskrivet. Att jag hjälpte någon annan skriva det försvårade säkert saken. Faktum är att jag hade tyckt det var svårt även om jag hade skrivit brevet å mina egna vägnar. Det är inte lätt att skriva personliga brev.

Enligt min mening ligger den största utmaningen i att varje personligt brev ska vara anpassat efter tjänsten man söker. Om man nu söker många tjänster samtidigt, hur ska man då hinna skriva många olika brev?

Det tog mig flera timmar att skriva utkastet till svärfars personliga brev, och då är jag yrkesskribent. Tänk om han hade sökt tio jobb och inte bara ett! Tidskrävande är ordet.

Men så finns det i dag automatiserade tjänster för att skriva personligt brev och de är inte heller särskilt dyra, om man ser till hur smidigt man kan effektivisera jobbsökandet. På typ 10 minuter kan man ha ett färdigt, skräddarsytt brev.

Det här är Cowrites tjänster ett exempel på.

Personliga brev kräver snygga upplägg för att övertyga

Varje textform kräver sin egen uppbyggnad, det har delvis med disposition och argumentation att göra. Läsaren ska kunna följa en röd tråd och hänga med i resonemanget utan en större ansträngning.

Det personliga brevet skrivs också utifrån en särskild mall med vissa retoriska krav. För i mångt och mycket går texten ut på att övertyga den potentiella arbetsgivaren om att man är rätt person för jobbet.

När jag tittar på Cowrites automatiserade personliga brev imponeras jag över just dispositionen och argumentationen. Deras textrobot utformar breven utifrån det här upplägget:

  • Inledning – en mening som fångar intresset direkt
  • Bakgrund – skälet till att man söker jobbet
  • Tes – påståendet att man passar för jobbet
  • Argumentation – argumenten för varför man passar (vanligtvis tre)
  • Avslutning – en så kallad call-to-action som uppmuntrar läsaren till kontakt

Man matar själv in information om tidigare arbetserfarenheter och om tjänsten man söker. Därefter väver textroboten samman informationen med professionellt författade personliga brev. Slutresultatet blir ett högst personligt brev, ett unikt sådant.

Tror jag att framtidens texter är helt och hållet automatiserade? Nej, det gör jag inte. Däremot tror jag nog på den här mixen av människa och maskin. Jag tvivlar till och med på att jag skulle kunna skriva ett bättre personligt brev helt på egen hand.

Definitivt inte på 10 minuter, i alla fall.

Nästa gång ska jag och svärfar försöka oss på Cowrite.com i stället.