Kreativa saker att göra med vresrosor – och med andra rosor

Vresrosen, det är få saker jag förknippar så mycket med sommar. Det skulle väl i så fall vara strandtriften. Jag är varbergsbo och så här mitt i juli möter jag synen av vresrosor dagligen.

vresrosor på stranden
Bild: © Sandra Jönsson / Sandrajonsson.se

Jag tycker den är ljuvlig. Så även doften från blommorna, fylliga pustar som blandas med sältan i havsluften.

Göra eget rosenvatten av vresrosorna

Något som doftar så mustigt måste väl ändå vara giftigt? Otroligt nog inte. Visste du att man till och med kan äta rosor? Och något man kan äta kan man ju även använda i sin hudvård.

När jag var liten brukade jag och mina vänner göra eget rosenvatten, superenkelt och då förstod jag nog inte att det faktiskt var en riktigt bra grej. Det var helt enkelt kul med vatten som doftade så gott.

göra eget rosenvatten
Bild: © Madeleine_Steinbach / iStock

Eget rosenvatten – hur gör du? Du plockar rosenbladen, sköljer av dem och lägger dem i en värmetålig skål. Därefter kokar du upp vatten och häller det över bladen. Täck nu över skålen och innehållet med exempelvis platslim. Låt blandningen stå så över natten.

Mängden, då? Prova ett halvt kilo rosenblad och en halv liter vatten.

Garnera bakverk med rosenblad

På senare år har jag blivit tämligen tjusad av bakverk som är garnerade med blommor. Rosenblad är perfekta att använda som garnering, såväl på tårtor som i sallader. Var bara beredd på smaken av rosor!

Du kan alltid plocka bort rosenbladen, om du nu inte vill äta dem och detta till trots äta den vackraste rätten med ögonen. Rosengarnering, det funkar i stort sett med vilka rosor som helst. Så även med vresrosor.

Kandera vresrosenblad i sockerlag

Rosenblad i sockerlag eller närmare bestämt kanderade rosor, en otippad delikatess. Hur gör du? Blanda sockerlagen genom att mixa hälften socker och hälften vatten. Plocka en handfull vresrosor, skölj dem och lägg bladen på bakplåtspapper. Häll över sockerlagen och låt vara så över natten.

närbild på vresros
Bild: © vasare / iStock

Torka bladen i mikrovågsugnen, i ugnen eller i rummet. I mikrovågsugnen ska effekten endast vara inställd på halv, och där kan du räkna med tre till fyra minuter, svårt att säga exakt. Helt enkelt tills de torkat. Testa och känn dig fram! Håll koll under tiden, det blir lättast så.

av Sandra Jönsson

Jag heter Sandra Jönsson och det är jag som bloggar här på Sandrajonsson.se.