… Men först…
Äntligen, äntligen Göteborg. I går besökte jag favoritplatsen för första gången sedan det blev snack om corona. Jag har längtat halvt ihjäl mig efter den, skulle nog påstå att en viktig del av mitt liv finns i staden.
I Göteborg har jag vänner sedan studietiden och mängder av intressen. Faktiskt åkte jag och Therese upp med tåget för att säga hej till en av mina närmaste vänner Jessica – och för att stadsvandra lite, förstås.
Kronhuset och Kronhusbodarna var en av de platser vi besökte i går. Jag börjar med att blogga om denna plats, för bilderna därifrån är egentligen de enda bilderna jag är nöjd med.
Därefter går det liksom utför, så bli inte alltför chockad när du även läser om besöket på Mr cake, Science fiction bokhandeln [sic] samt på Moon thai kitchen. Att fotografera i bullriga miljöer och inomhusmiljöer utan blommor är nog inte riktigt min grej.
Kronhuset och Kronhusbodarna är en historisk oas i Göteborg
Jag tycker Kronhuset och Kronhusbodarna är en otroligt mysig plats, som en liten oas i centrala Göteborg. Jessica tog mig dit för ett par år sedan och jag kan inte fatta att jag missat denna historiska pärla. I går gick vi alltså dit igen. Vi ville visa Therese platsen.
Kort om Kronhusets historia
Kronhuset byggdes på 1600-talet, det var under stormaktstiden i Sverige och ganska så nära Göteborgs grundande i tid. Byggnaden var avsedd för förvaring av krigsmateriel. Göteborg hade ett strategiskt läge vid älven, och detta ville man skydda av flera olika skäl.
Under åren har Kronhuset fyllt flera funktioner. Det har bland annat rymt en soldatkyrka, ett museimagasin och en konsertsal. På senare år har man kunnat gå dit för att lyssna på musik av Göteborg Wind Orchestra.
Mycket av det du ser på bilderna här i inlägget är originalbyggnaden. Exteriören ser ut som den gjorde på 1600-talet och teglet är i stort sett intakt, oförändrat. Därför är Kronhuset en av de bäst bevarade 1600-talsbyggnaderna i Göteborg. Det i sig tycker jag gör platsen sevärd, lite av en historienörd som jag är.
Kort om Kronhusbodarnas historia
På 1700-talet drabbades Göteborg av en stor brand, jag tror den kallas just stora stadsbranden.
Trähusen på Kronhusplatsen brann ner, men Kronhuset klarade sig. Efteråt byggde man i stället stenhus och det är dessa hus som kallas Kronhusbodarna.
Kullerstenen, caféet och butikerna är från 1900-talet, närmare bestämt från århundradets senare hälft.
Personligen älskar jag denna inramning och hur byggnaderna används. Trots kommersen känns det som att det görs på ett respektfullt sätt och det är inte alls dumt att kunna vila i ett sådant här historiskt hjärta.
Marknadskänsla i café och butiker på Kronhusplatsen
Jag är förtjust i Göteborgs choklad- och karamellfabrik. Denna gammaldags godisbutik ligger i en av bodarna och är ljuvligt inredd. Jag köpte ingen fudge, polkagris eller pralin därifrån den här gången, kan nämligen bli velig när det finns så mycket fint att välja på. Det brukar sluta med att jag inte köper något alls i villrådigheten, som i går.
I de olika bodarna säljs delikatesser, konsthantverk och kroppsvårdsprodukter. Det mesta är handgjort och närproducerat, vilket passar bra i det här sammanhanget. Att gå runt i butikerna påminner om att gå runt på en charmig marknad, med andra ord är mysfaktorn hög och prylarna unika.
Jag har aldrig fikat på Café Kronhuset och kan därför inte i detalj beskriva matstället. Däremot kan jag gå i god för att caféet är vackert beläget, och det såg verkligen ut som att dess besökare njöt av sin stund på innergården. Någon gång ska jag bege mig till detta fik och prova dess veganutbud (om det ens har ett sådant).
Mer information om Kronhuset och Kronhusbodarna
Kronhuset och Kronhusbodarna ligger på Postgatan, strax bakom Gustav Adolfs torg i Göteborgs centrum. Det är enkelt och smidigt att gå dit från vilken centralt belägen plats som helst. Du kan läsa mer om de olika aktiviteterna och affärerna på besöksmålets officiella webbplats – klicka på länken för att komma vidare dit.