Inom loppet av några månader har jag återigen slukat En annorlunda allians av Julia Quinn. Efter att ha läst den senaste Familjen Bridgerton-boken En oundviklig längtan kände jag ett behov av att få dröja mig kvar i 1800-talsromanserna. Som så många andra gånger! Jag har läst min beskärda del av romaner inom Regency romance-genren, faktiskt så många böcker att jag tappat räkningen. Romantik i 1800-talsmiljö är min främsta guilty pleasure och så har det varit sedan jag var elva tolv år. Min första ”Regency” läste jag dock under en sjukhusvistelse när jag var fjorton.
Handlingen i Julia Quinns En annorlunda allians
Alla älskar Daphne Bridgerton. Ändå är det väldigt få som är förälskade i eller som ens överväger en flört med henne. Det här har försatt Daphne i en besvärlig situation. Hon vill ha kärlek, hon vill ha en egen familj och mest av allt vill hon slippa moderns påträngande äktenskapsmäklerier. Så ingen kan klandra Daphne när hon går med på Simon Bassets – hertigen av Hastings – galna plan.
Simon föreslår att de ska iscensätta en uppvaktning inför societeten för att de båda ska få andrum från äktenskapsförväntningarna. Medan de valsar runt i Londons balsalar är det alltför lätt att glömma att deras romans bara är på låtsas. Daphnes överbeskyddande storebröder gillar inte vad de ser och snart är dramat i Julia Quinns En annorlunda allians i gång – och underhållande är det. Härligt, underbart och fånigt underhållande på bästa Regency romance-vis.
Första boken i serien om familjen Bridgerton
En annorlunda allians av Julia Quinn är den första boken i Familjen Bridgerton-serien. Bokserien har åtta delar, en del för varje Bridgerton-syskon i familjeskaran. Jag gillar att böckerna kan läsas som fristående delar men att de tillsammans skapar en helt förtjusande verklighetsflykt till 1800-talets England. Böckerna vävs samman av ett gemensamt persongalleri och där den hemlighetsfulla skvallerjournalisten Lady Whistledowns betraktelser är återkommande inslag i varje kapitel.
Läst som både e-bok och ljudbok
Jag försöker göra läsandet till en ännu större del av vardagen – hade gärna velat drömma mig bort till romanser och äventyr hela dagarna – och övar på att varva e-böcker med ljudböcker. Ett sätt för mig att göra detta är att kombinera e-bokversionen med ljudboksversionen av samma bok.
Den här gången har En annorlunda allians fått följa mig som både e-bok och ljudbok. Svårt att säga vilken version jag tycker mest om eftersom Mirja Turestedts ljudboksinläsning stundom är så bra att jag rodnar. (Lite märkligt att lyssna på erotiska scener.)
Svensk översättning från Lovereads
Jag brukar inte ha problem att läsa böcker på engelska. Men det senaste året har jag märkt att min hjärntrötthet blir ännu jobbigare när jag pendlar mellan olika språk, som jag ofta gjort på både jobb och fritid. Av den anledningen håller jag mig till böcker på svenska – man får göra det man kan för att lindra symptomen. Jag är tacksam att En annorlunda allians och de övriga böckerna i Julia Quinns Familjen Bridgerton-serie finns i svensk översättning på Lovereads förlag. Det gör att jag kan läsa böckerna och få hjärnvila under tiden, som läsande är för mig i vanliga fall.
Så bra är En annorlunda allians av Julia Quinn
Jag kan inte minnas när jag senast fick så bra eskapism som jag fått genom att läsa En annorlunda allians och de hittills övriga böckerna i Familjen Bridgerton. Bara det faktum att jag läser om boken är ett ganska så talande betyg.
Faktiskt kan jag inte heller minnas när jag senast njöt så mycket av en ”Regency”. En annorlunda allians har allt det jag älskar med 1800-talsromantik men i stället för att bli klyschig omfamnar författaren klyschorna med den varmaste humor och största finess.