Två inspirerande böcker för oss som vill ta på oss kängorna och låta vandringslusten leda oss långt, långt bort

Jag har en dröm: att ta bege mig ut på en vandringsfärd till ett okänt mål. Jag är inte den enda. Under hundratals år har litteraturhistorien präglats av romantiska författare som gillar att vara på väg till fots. Håll tillgodo med dessa två nutida inspirerande böcker för oss som vill ta på oss kängorna och låta vandringslusten leda oss långt, långt bort!

Wanderlust: Att gå till fots av Rebecca Solnit

Rebecca SolnitNär jag först hörde talas om Rebecca Solnits essäsamling Wanderlust: Att gå till fots (Wanderlust: A History of Walking) tänkte jag att det här är en bok som är helt avsedd för mig. Inget tema kan vara mer rätt och riktigt för en person med min längtan. Och just denna första reaktion visade sig stämma. I Wanderlust: Att gå till fots skissar Solnit ett ambitiöst porträtt av vandringslustens kultur- och idéhistoria. Som i alla sina andra essäsamlingar lyckas hon inom ramarna för detta tema beröra viktiga frågor som rör mänskliga rättigheter, relationen mellan människa och miljö och vilka rummen vi promenerar i är skapade för. För sina fascinerande resonemang hämtar hon stöd hos filosofer och författare som Jean-Jaques Rousseau, William Wordsworth och Virginia Woolf. Även om många oss av väljer att gå till fots för att vi har en romantisk syn på naturen kan vandrandet innebära så oändligt mycket mer. Från pilgrimsfärder till demonstrationer – vi promenerar även av religiösa och politiska skäl. Om du, precis som jag, är nyfiken på varför vandringslusten är en så stark drivkraft hos många av oss, kommer du alldeles säkert ha stor behållning av Solnits essäer i Wanderlust: Att gå till fots.

Vild: Hur jag gick vilse och hittade mig själv av Cheryl Strayed

Cheryl StrayedCheryl Strayeds självbiografi Vild: Hur jag gick vilse och hittade mig själv (Wild: A Journey from Lost to Found) blev en Hollywoodfilm med Reese Witherspoon i huvudrollen. Filmen heter rätt och slätt Wild. När Strayed är 26 år rasar hennes liv. Hennes mamma dör i cancer, familjen splittras, hon börjar knarka och därmed går också hennes äktenskap i kras. Strayed känner att hon inte har något mer att förlora och fattar det impulsiva beslutet att bege sig ut på en lång, lång vandring från Mojaveöknen, genom Kalifornien och Oregon, till Washington. Hon har ingen tidigare erfarenhet av att vandra men gör det i alla fall, liksom för att pussla samman spillrorna av sig själv. När sorgen över att vara sjuk härjar som värst i mitt inre fantiserar jag om att göra som Strayed gjorde, för i Vild: Hur jag gick vilse och hittade mig själv visar Strayed hur läkande vandringslusten kan vara. Jag delar hennes syn på vandrandet. Undrar om jag själv har modet att bege mig av mot okända horisonter…? Men jag antar att Strayed vill förmedla detta budskap: ibland måste man gå vilse för att kunna hitta sig själv, och man behöver ju faktiskt inte gå långt till fots för att göra detta. Man kan göra en inre resa.

Bild: © soft_light / Adobe Stock

10 tankar kring ”Två inspirerande böcker för oss som vill ta på oss kängorna och låta vandringslusten leda oss långt, långt bort

 1. Anethe Bergendahl

  Att vandra är säkert ett underbart äventyr. Jag har vandrat över en dag i Österrikes alper, det var härligt på sommaren. Något som jag kan rekommendera. Men dagliga promenader är också sköna. 🙂

  Svara
  1. Sandra Jönsson Inläggsförfattare

   Å, jag har aldrig vandrat i alperna förut. Hoppas att jag får uppleva bergen till fots någon gång. Jag älskar dagliga promenader. Tack vare dem får jag fart på idémakeriet. Så många texter som tar form i takt med de ivriga stegen.

   Svara
    1. Sandra Jönsson Inläggsförfattare

     Jag har några bekanta som har vandrat längs Camino de Santiago. De säger att leden är spektakulär. Hoppas att du får chansen att vandra dina mil där, och förr än senare. Jag som aldrig har varit på en regelrätt vandringsresa någon gång borde kanske överväga att bege mig till Alperna, just för att det är relativt nära Sverige. Jag tror att jag ska vandra på både Kreta och Madeira i år, men vi får se. Året har ju bara börjat.

     Svara
 2. Mona

  Tack för tips! Låter som spännande böcker.
  Visst är det läkande att gå. Jag tänker så bra när jag promenerar så det brukar vara ett bra sätt att varva ner på.

  Svara
 3. Fitnessfia

  Så roligt att hitta ditt inlägg om detta. Jag läser just nu Wild, som den heter på engelska. Så filmen för några år sedan och ville även läsa boken. Har också en dröm om att ge mig ut på vandring.

  Svara
  1. Sandra Jönsson Inläggsförfattare

   Om du fick välja helt fritt, vart någonstans skulle du styra stegen, Fitnessfia? Det är först i år som jag ska prova på det här med längre vandringar på riktigt. Jag riktigt längtar, även om jag inte har spikat planerna helt ännu. 😀

   Svara
  1. Sandra Jönsson Inläggsförfattare

   Jag tycker att det här med att gå eller springa vilse på låtsas är en helt fantastisk grej (läste din artikel). Tänk dig vad många nya upptäckter man kan göra längs vägen. Man borde låta känslan och stegen styra oftare. Så jag håller med dig.

   Svara

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.