Kultur

Lugnarohögen i Hasslöv – en unik bronsåldersgrav

I dag har jag besökt Lugnarohögen i Hasslöv, en unik bronsåldersgrav som jag till och med gått in i. Hur coolt?
lugnarohögen i laholm
Bild: © Sandra Jönsson / Sandrajonsson.se
Här har du den, Lugnarohögen i Hasslöv. Svårt att tänka sig att den här kullen är en unik bronsåldersgrav. Men det är den!

För några veckor sedan fick jag upp ett tips i flödet om att besöka Lugnarohögen i Hasslöv och tänkte att jag måste dit. Denna bronsåldersgrav är nämligen unik för Sverige. Den är en av två forntidsgravar i landet du kan gå in i – hur coolt är det inte att kunna träda in i en mörk gravhög? Jag tycker det är ascoolt. Så är det med mig och bästa vännen Therese att great minds think alike, för ovetande om att jag hade siktet ställt mot Lugnarohögen frågade Therese om jag ville följa med på ett besök till graven. Kanske till och med att göra en liten roadtrip genom södra Halland när vi ändå skulle vara på väg…? Bästa frågan till en gammal arkeologistudent!

museum i hasslöv
Bild: © Sandra Jönsson / Sandrajonsson.se
Visst är det arkeologiska området fint med de fruktbärande äppelträden? Lugnarohögen ligger dessutom alldeles intill Hallandsåsen, ett av de bästa skogsområdena i Europa, säger bästa vännen Therese. Hon borde veta, hon som är näringslivspolitiker och som sitter med i någon form av skogsstyrelse.

Lugnarohögen i Hasslöv är en bronsåldersgrav

inträde lugnarohögen
Bild: © Sandra Jönsson / Sandrajonsson.se
Inne på Lugnarohögens museum slingrar sig ett led av lergubbar, som snyggt visar för hur många generationer sedan bronsåldersgraven restes.

Lugnarohögen i Hasslöv ligger på landsbygden i Laholm. Som så många andra spännande arkeologiska platser är den vad jag skulle kalla avsides belägen. Nackdelen med att som jag inte ha körkort! Graven restes under den yngre bronsåldern (800-600 före vår tideräkning) och rymmer en skeppssättning. Vad är en skeppssättning, då? Enkelt berättat är detta en skeppsformation av stenar. När Lugnarohögen grävdes ut på 1920-talet häpnade arkeologerna över skeppssättningen i gravhögen och bestämde sig bums för att bevara bronsåldershögen för eftervärlden. Man göt en kupol över skeppssättningen och grävde en underjordisk gång från museet till den. Så kommer det sig att jag och Therese i dag kunde gå in i den urgamla graven.

skeppssättning från bronsåldern
Bild: © Sandra Jönsson / Sandrajonsson.se
Här har du en modell av skeppssättningen i Lugnarohögen. Jag lyckas inte få till fotona inne i bronsåldershögen.

Museum med ingång till bronsåldershögen

bronsåldershög i laholm
Bild: © Sandra Jönsson / Sandrajonsson.se
Informationsskyltarna som introducerar Hasslöv i Laholm under bronsåldern.

Som skrivet leder en underjordisk gång i museet till själva bronsåldersgraven och skeppssättningen i den. Vilket pyttelitet museum Lugnarohögen bjuder på! Har nog aldrig besökt en liten museibyggnad. Men museet har ändå en utställning om bronsåldershögen och bronsåldern i Hasslöv – och givetvis museipersonal som verkade mer än villiga att svara på frågor. Inträdet var också billigt, 20 kronor. Av förklarliga skäl finns inga av föremålen som hittats i graven med i utställningen. Artefakterna finns i stället på Historiska museet i Stockholm, vad jag förstått. Vilka föremål har hittats i Lugnarohögen? Arkeologer har grävt fram en keramikkruka med brända ben från en människa och tre föremål i brons. Bronsföremålen är en dolk, en pincett och en syl.

lugnarohögen i hasslöv
Bild: © Sandra Jönsson / Sandrajonsson.se
Den fina, fina Lugnarohögen igen.

Jag kan inte bli annat än nyfiken på personen som begravdes i Lugnarohögen. Nu har jag något att fantisera om resten av veckan. Om du är pigg på att läsa om flera fina platser att besöka i Halland, rekommenderar jag att du klickar dig vidare till blogginläggen om dagens besök på friluftsmuseet Hallandsgården i Halmstad stad och på Solhaga stenugnsbageri i Slöinge utanför Falkenberg.

6 kommentarer

    1. Precis så! Ibland behöver man bara befinna sig på ett nytt ställe för att berättarhjärnan ska tända till. Älskar det! Jag har en tendens att gilla (o)coola ställen, men kul har jag i alla fall. 😄

    1. Det är unikt att kunna gå in i en så gammal grav, unikt för Sverige. Finns bara ett annat ställe än Lugnarohögen och det är Kiviksgraven i Skåne. Hoppas du får chans att besöka båda gravarna!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.