kronisk smärta, kronisk värk

5 artiklar som beskriver min situation med fibromyalgi bra

Kanske att de här fem artiklarna om fibromyalgi kan hjälpa dig att förstå vad jag och andra smärtsjuka går igenom…  

Hujedamej! Sett i ett värkperspektiv är det här en rekorddålig sommar för mig. Min kropp pallar inte trycket från extremvärmen. De senaste veckorna har jag legat platt fall varje dag och inte ens kunnat träna eller motionera, som jag annars gör dagligen.

Det händer att jag nämner min värksituation, min kroniska smärta här på Sandrajonsson.se. Men aldrig att jag riktigt preciserar den, berättar vad det är jag lider av. Sjukdomsbilden är ganska komplicerad, med flera smärtdiagnoser. En av dem är fibromyalgi.

Jag skriver inte så mycket om fibromyalgi på den här bloggen. Jag gör det i andra sammanhang, på mina andra sajter. Där har mina personliga artiklar om fibromyalgi och livet med kronisk smärta haft miljontals visningar. Så att blogga om fibromyalgi och smärta är lite av min grej.

Jag tycker att de artiklar jag har skrivit till Battrehalsa.nu fångar min värkproblematik mycket bra. Därför tänker jag dela med mig av mina topp fem fibromyalgiartiklar här – kanske att du bättre kan förstå vad jag och andra i min situation går igenom.

1. ”11 tecken på att du kan ha fibromyalgi”
Fibromyalgi innebär mer än kronisk smärta. Lär dig känna igen de vanligaste fibromyalgisymptomen.

2. 10 oväntade fibromyalgisymptom du kanske inte känner till”
Från frossa mitt i sommaren till värk av en smekning – när man har fibromyalgi kan man drabbas av sjukt märkliga symptom…

3. ”9 saker som kan göra fibromyalgin mycket sämre”
Något så basalt och oskyldigt som ljud, dofter och ljus kan trigga ett värkskov för oss med fibromyalgi. Så det är inte så konstigt att extremvärmen får våra kroppar ur funktion. Du skulle bli förvånad av hur många saker som kan förvärra smärtan.

4. ”36 situationer du som har fibromyalgi kanske känner igen”
Smärtan påverkar alla aspekter av livet. Relationerna, sömnen, toarutinerna, utseendet – ja, allt!

5. ”6 saker jag absolut inte var förberedd på när jag fick fibromyalgi”
Man kan aldrig förbereda sig inför livet med kronisk smärta. Blir man sjuk så blir man sjuk och man får liksom treva sig tillbaka från det läget.

Bild: © benjavisa / Adobe Stock

3 tankar kring ”5 artiklar som beskriver min situation med fibromyalgi bra

 1. Tora Greve

  Jag är glad min åldersartros inte visade sig förrän efter pensionen. Jag har kolleger som kämpar med Försäkringskassan. Har för övrigt brutit båtbenet och sitter med armen i gips. Då läkaren kände och klämde, skrek jag flera gånger och fick förklara, nej, det var bara artrosen. Så blev jag röntgad, fick gips och nu är jag kallad både till magnetröntgen och handkirurgen. Men det gick snabbt från sjuksköterska till läkare akut på vårdcentralen, därefter till röntgen och akutortopeden. Jag ramlade i trappan då jag skulle äta lunch, och innan middag på kvällen var jag gipsad och klar, med resor inkluderad. På sjukhuset sa de att när man är över 75 år gammal, får man sluta med att springa i trappor och klättra över staket.

  Svara
  1. Sandra Jönsson Inläggsförfattare

   Oavsett ålder kan man ju inte sluta springa i trappor eller klättra över staket. Så länge man kan stå på benen är rörelsefriheten guld. 😊 På tal om att klättra över staket – vilka äventyr har du varit ute på?
   Det låter jättejobbigt att behöva gå med gips i den här hettan. När blir du av med det? Krya på dig! ❤️

   Svara
 2. Johan | grattisvarlden.se

  Riktigt bra att du delar med dig av artiklarna! Jag har en tjejkompis som också lider av fibromyalgi. Tyvärr är det inte många som verkligen förstår vad det innebär. Så såna här inlägg som sprider kunskap är guld!

  Svara

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.