resor, resa, resor till Alaska, resa till Alaska, äventyr i Alaska, upplevelser i Alaska, Eowyn Ivey, Mot den glittrande snön vid världens ände

Platser jag drömmer mig bort till: Alaska

Alaska ter sig oändligt vackert i mina drömmar och fantasier…

För några år sedan värvades jag till turistprojektet Visit the USA SE. Sedan dess har jag arbetat som social media expert – det är en jäkligt fin titel, jag vet – för den svenska marknaden. Efter flera års research om USA har jag nog hittat min favorit bland de amerikanska delstaterna: Alaska. Jag kommer ofta på mig själv med att drömma mig bort dit.

Inte för att jag egentligen vet vad jag kan vänta mig av Alaska. Jag har aldrig varit där. Än så länge håller jag platsen levande i fantasin. Undrar om jag skulle bli besviken om jag begav mig till denna delstat som förefaller vara världens ände? Du förstår, min bild av Alaska bygger på andra bilder. Vykortsperfekta sådana. Och nu även litterära.

resor, resa, resor till Alaska, resa till Alaska, äventyr i Alaska, upplevelser i Alaska, Eowyn Ivey, Mot den glittrande snön vid världens ände, glaciär, glaciärer i Alaska

Du har kanske själv erfarit att du tycker så mycket om en bok att du lever kvar i den flera dagar eller veckor efter att du läst ut den? Så är det för mig just nu. Boken som har gjort ett så stort intryck på mig är Mot den glittrande snön vid världens ände av Eowyn Ivey. Den är en historisk äventyrsroman med fantastiska inslag, och den utspelar sig på 1800-talet, i Alaskas besjälade vildmark. Ja, vildmarken är verkligen besjälad. Som jag har skrivit i min recension av Mot den glittrande snön vid världens ände:

”Badande indiankvinnor flaxar iväg som en flock vilda gäss. En annan indiankvinna – Nat’aaggi – visar vägen genom vildmarken och säger sig bära utterskinnet från den make hon själv har dräpt. Ett sjöodjur bor i en flod och biter tag i en av mannarnas ben, ur jorden föds ett barn med en viktig framtid och uppe på en bergstopp suddas gränsen mellan de levandes och de dödas rike ut. Alaska är ett besjälat land.”

resor, resa, resor till Alaska, resa till Alaska, äventyr i Alaska, upplevelser i Alaska, Eowyn Ivey, Mot den glittrande snön vid världens ände, djur i Alaska, uttrar i Alaska, havsutter, havsuttrar

Nu förstår jag ju att jag troligen inte kommer få uppleva Alaska så som platsen porträtteras i skönlitteraturen, eller som den framställs av min överaktiva fantasi. Men jag tror ändå att de långa floderna, glittrande sjöarna, höga bergen, djupa dalarna, praktfulla glaciärerna, färgsprakande norrskenen och tystnaden skulle slå mig med häpnad. Hur gärna jag än vill besöka Alaska skulle det inte göra så mycket om jag aldrig kommer dit. Jag kommer på något sätt likväl alltid bära platsen med mig och verklighetsfly dit då och då.

resor, resa, resor till Alaska, resa till Alaska, äventyr i Alaska, upplevelser i Alaska, Eowyn Ivey, Mot den glittrande snön vid världens ände

Bilder: © flownaskala / Adobe Stock; grinder82 / Adobe Stock; schaef / Adobe Stock;  Elizabeth / Adobe Stock

5 tankar kring ”Platser jag drömmer mig bort till: Alaska

 1. Johan | grattisvarlden.se

  Att ta sig till Alaska är inte omöjligt, även om det är en bit att flyga. Jag har själv drömmar om Alaska som är en vit fläk på min USA-karta. Men vissa platser ska man nog bevara i fantasin 🙂 Jag har besökt vissa platser som jag drömt om, bara för att inse att det inte var som jag hade föreställt mig.

  Svara
  1. Sandra Jönsson Inläggsförfattare

   Jag håller helt och hållet med dig, Johan. Det är långt från alla gånger som platser verkligen är som i drömmarna. Kanske får man med sig något annat av dem…Att till exempel vara på safari var inte alls som jag tänkt mig men det var ändå en mäktig upplevelse. Har du någon gång upplevt en plats som överträffar fantasierna, du som har rest så mycket? ☺️

   Svara
 2. Charlotte

  Inspirerande! Jag har inte heller varit där. Men jag tänker också på vad klimatförändringar ställer till med, permafrost som försvinner, utvinning av olja etc….

  Svara
  1. Sandra Jönsson Inläggsförfattare

   Jag kan inte försvara mitt resande. Jag väljer att inte göra det, då jag förstår vad du menar och håller med dig. Jag är en oförbätterlig resenär. ☺️❤️

   Svara
 3. Anna / Webbtanten

  Av bilder jag ser tycker jag Alaska verkar vara fantastiskt vackert! Dock har de björnar.. jag är obotligt rädd för vargar och björnar. Så tror inte jag kommer åka dit. Däremot såg jag en dokumentär på Netflix om ett par som åkte husbil bl.a. i Alaska, vackra vyer verkligen! Den heter Expedition Happiness om du vill se.

  Svara

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.