se norrsken, norrsken i Sverige

Norrsken utanför Varberg – hur kunde jag missa det?

Jag missade norrskenet utanför Varberg. Så jävla typiskt!

Igår, den 19 mars 2018, rapporterade Sveriges nyhetssajter om något storartat. Hobbyfotografen Henrik Drake fångade ett norrsken utanför staden Varberg, som råkar vara min hemstad. Då jag länge har fantiserat om att få se norrsken kan jag inte riktigt förstå att det hände här av alla ställen. Jag känner också ett sting av besvikelse för att jag missade naturfenomenet, som heller inte ska vara så lätt att upptäcka och skåda, om jag nu har förstått saken rätt.

Jag har många gånger tänkt, drömt – eller vad det nu är jag har gjort – att jag inte kan dö utan att ha upplevt ett norrsken på nära håll. Det är som med min längtan efter att få paddla på Amazonfloden eller resa Kina runt. Jag har sagt till mig själv att jag måste resa till norra Sverige, Lofoten i Norge eller till Alaskas vildmark bara för att få häpna över skönheten i ett norrsken. För att få känna wow. Att Varberg skulle rymma en sådan skatt utan min vetskap…

Lästips

”Han fångade norrsken utanför Varberg” på SVT Nyheter
”Henrik fångade norrsken på bild” på Expressen GT
”Se norrskenet över Varberg” på HN


Observera att bilden inte föreställer norrskenet över Varberg, att den är ett redaktionellt innehåll för att illustrera blogginläggets tema. Om du vill se bilder från det faktiska norrskenet kan du göra det genom att klicka på någon av nyhetslänkarna under rubriken ”Lästips” här ovanför.


Bild: © Cale / Adobe Stock

1 tanke kring ”Norrsken utanför Varberg – hur kunde jag missa det?

  1. Tora Greve

    Ja, det är inte lätt att se norrsken från Limhamn. Där har vi Malmö som sprider sitt ljus i den riktningen. Men jag fick mitt lystmäte i Norge som barn, alla fantastiska norrsken. Första gången min make så ett, var i Padjelanta. Han gick ut för att pissa, och kom farande in: ”Himlen brinner!” Trött som jag var, släpade jag ut mig och såg ett hyfsat norrsken, men inte som de ridåerna jag såg som barn. ”Åh, det är bara norrsken”, sa jag och gick in igen. Men det är fint när norrskenet rullar över himlen som stora ridåer i grönt och rött.
    Paddling på Amazonas – jag vet inte. Jeg föredrog en lite större båt då jag var där. Rundresa i Kina kan jag rekommendera på det varmaste, speciellt båtturen på Li-floden och alla konstskatter runt Xian.

    Svara

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.