skrivövningar, kreativt skrivande

Citronen – en läskande eller sur skrivövning i sex delar

Det skönlitterära skrivandet är oftast fokuserat på det vi ser och hör. Ibland beskrivs även en särskild doft, som doften av blommor, parfym eller nybakat bröd. Hur är det med det vi smakar? Jag menar att det vanligen inte läggs ner samma omsorg på att beskriva smaken av saker. Av den anledningen har jag knåpat ihop en skrivövning som kretsar kring en citron och består av sex delar.

Material

  • Papper
  • Penna
  • Citron
  • Kniv
  • Timer
  • Försöksperson

Skrivövning #1

Skär upp en citron i klyftor. Slicka och sug, riktigt smaka på en av citronklyftorna. Vad smakar du och vilka ord kommer till dig? Känn efter ett tag. Plocka fram papper och penna och ställ timern på tre minuter. Lista under dessa tre minuter de första orden du kommer att tänka på.

Skrivövning #2

Använd minst fem av orden på listan du gjorde i skrivövning #1 i en kort berättelse eller text om citroner. Ställ timern på 15 minuter och skriv på så långt du hinner under denna tid. Beskriv citronsmaken minst en gång.

Skrivövning #3

Gå än en gång tillbaka till listan från skrivövning #1. Använd orden för att skriva en dikt på nio rader där citronens smak helt och hållet är i centrum.

Skrivövning #4

Låt nu din försöksperson äta en citronklyfta framför dig. Beskriv hur personen ser ut när hen äter citronen. Om du inte får tag på en försöksperson kan du prova att observera dig själv i en spegel. Ställ timern på fem minuter. Du kan fortsätta skriva efter att personen har lagt ifrån sig citronen.

Skrivövning #5

“When life gives you lemons, make lemonade” – eller “När livet ger dig citroner, gör lemonad” – är ett amerikanskt citat. Du har säkert hört det många, många gånger. I den här skrivövningen ska du göra ett eget ordspråk med eller om citroner. Ta så lång tid på dig som du behöver för att klura ut hur du kan använda citronen som en metafor för något djupare – eller ytligare. Skriv ner ditt citron-ordspråk när du har tänkt klart.

Skrivövning #6

Tänk dig att du av en eller annan anledning måste kränga av ett stort lass citroner och att du ska skriva en annons… Den här annonsen blir din nästa kreativa övning. I annonser är det överlag viktigt att trycka på det som är bra och viktigt med det du ska sälja. Så tänk ut och lista tre bra och viktiga egenskaper med dina citroner och använd dessa så kallade ”selling points” när du skriver din egen annons.  Så 1) klura ut tre ”selling points” för citronerna och 2) skriv en annons där du försöker sälja dem.

Bild: © arxichtu4ki / iStock

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.